Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Μήνυμα Παπούλια στα Σκόπια

Μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει «τα αλυτρωτικά της οράματα», να σταματήσει την «κλοπή της ιστορικής και εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδος» και να αποδεχθεί «αμοιβαία λύση στο θέμα του ονόματος που θα σέβεται την ιστορία», απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στο χαιρετισμό του, στην τελετή λήξης του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, που διεξήχθη στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο Πιερίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας «να επιδείξει επιτέλους την πολιτική βούληση που απαιτείται, να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το αναγκαίο εποικοδομητικό πνεύμα, χωρίς εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της».
Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τους απόδημους «για τη δύναμη και αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεστε όχι μόνο το θέμα της Μακεδονίας αλλά και όλα τα θέματα της Πατρίδας μας». «Όλοι μας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον των Βαλκανίων» τόνισε.
Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Νίνα Γκατζούλη, επανέλαβε ότι οι απόδημοι δε δέχονται εκχώρηση των εθνικών μας δικαιωμάτων και ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία και αναφέρθηκε στην επιστολή Αμερικανών καθηγητών πανεπιστημίου και άλλων ακαδημαϊκών προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία τον καλούν να σταματήσει να ονομάζει τα Σκόπια "Μακεδονία", επειδή, όπως αναφέρεται στην επιστολή (την οποία έχει παρουσιάσει και το Salonicanews) παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια.
Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών χάρισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άλμπουμ με φωτογραφίες του Ολύμπου, από τη δεκαετία του ‘50, του εκλιπόντα φωτογράφου της περιοχής, Σάββα Τσιλιγκιρίδη.
Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκατίας επρόκειτο να ξεναγηθεί στο αρχαιολογικό Πάρκο Δίου από το διευθυντή των ανασκαφών καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και στη συνέχεια να κηρύξει την έναρξη του 38ου φεστιβάλ Ολύμπου.

Οι φωτογραφίες είναι από το blog της Κατερίνης ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: