Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Φωτιές και στη Θεσσαλονίκη από την επιστολή των 16

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η επιστολή 16 στελεχών της ΝΔ από τη Λάρισα με αποδέκτες τον πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άναψε, όμως, φωτιές, τόσο στη Ρηγίλλης (οι πληροφορίες θέλουν τον Λ. Ζαγορίτη να κάθεται σε… αναμμένα κάρβουνα), αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Το θέμα της επιστολής παραμένει μόνο σε υψηλά κλιμάκια, αφού ακόμη κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε ότι γνώριζε την ύπαρξή της!
Στην επιστολή τους, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε η Ελευθεροτυπία, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος -μεταξύ των οποίων ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Ιωάννης Βαρβαρούσης κ.ά.- καταγγέλλουν έλλειψη οράματος και κακοδιαχείριση, ζητώντας ταυτόχρονα ριζοσπαστικές αλλαγές.
«Στη συνείδησή μας βαραίνει το γεγονός ότι διακηρύξαμε αρχές που δεν έγιναν πραγματικότητα ... Απέναντι στο "εκσυγχρονιστικό όραμα" του κ. Σημίτη που απέτυχε, η ΝΔ αντέταξε την "επανίδρυση του κράτους". Η υπόσχεση όμως αυτή έμεινε απλή διακήρυξη που κάποιοι προσπαθούν να ξεχάσουν και κάποιοι άλλοι την ειρωνεύονται», επισημαίνουν ενώ αφήνουν σαφείς αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών: «Εμείς πρώτοι από όλους δεν δίνουμε την ανοχή διατήρησης της εξουσίας για την εξουσία και για τις "καρέκλες" κάποιων προσώπων που προσέβαλαν τον κόσμο της παράταξης αλλά και όλους τους πολίτες», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Όπως ήταν φυσικό, το θέμα απασχόλησε, χθες, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως δε σχολιάζει δηλώσεις, τοποθετήσεις μεμονωμένων πολιτών, ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη της σχετικής επιστολής. Συμπλήρωσε δε πως όλες οι επιστολές ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι «16» έχουν τη στήριξη και τοπικών βουλευτών της ΝΔ, όπως του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι «είναι ένα ακόμη καμπανάκι για λάθη, παραλείψεις και κυρίως συμπεριφορές που "πλήγωσαν" τον κόσμο της παράταξης». Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ, καθώς, όπως ακούγεται, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα προσπαθήσει να «φέρει τούμπα» την κατάσταση στο σημείο, ακριβώς, που την έχασε χθες: στις εξαγγελίες του, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Οι 16, στην επιστολή τους, καταγγέλλουν έλλειψη οράματος και κακοδιαχείριση. «Η πραγματικότητα σήμερα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα οράματα της ηγεσίας της Ν.Δ. ούτε στις προσδοκίες των πολιτών που τη στήριξαν», τονίζουν. «Η μη σωστή διαχείριση σαν κακοδαιμονία συνεχίζει και σήμερα να υφέρπει στην πολιτική σκηνή, κάνοντας τους πολίτες να χάσουν την υπομονή τους, αλλά και την ανοχή τους απέναντι σε πρόσωπα και πρακτικές που θυμίζουν το χθες και όχι το αύριο».
Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και οι πολιτικοί παράγοντες που «παραβίασαν κάθε έννοια δικαίου, κάθε πολιτική δεοντολογία, κάθε αξία ηθικής υποθηκεύοντας κάθε θετική πρωτοβουλία που η κυβέρνηση ανέλαβε στα χρόνια της διακυβέρνησής της και επισκιάζοντας κάθε επιτυχία που συνετελέσθη στο διάστημα αυτό».
Εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος της Ν.Δ. έχει εξαντληθεί. «Έπρεπε να είχε πάρει το μήνυμα πολύ νωρίτερα από τις ευρωεκλογές». Στρέφονται, ουσιαστικά, κατά του γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη. «Αλλά και η αδράνεια μετά τις εκλογές φαίνεται στα μάτια μας ανεξήγητη. Όσοι λειτουργώντας καθησυχαστικά την ερμήνευσαν ως "καλοκαιρινή αντίδραση" των πολιτών, ή πλανώνται ή ψεύδονται», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: