Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

"Να ιδρύσουμε νέα Φιλική Εταιρεία"

Το μακεδονικό ζήτημα ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια όλους τους Έλληνες, είτε αυτοί κατοικούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σε μια περίοδο που το θέμα της ονομασίας ξαναέρχεται στο προσκήνιο, οι ομογενείς του εξωτερικού αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά πως είναι παρόντες και έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια όταν και όποτε αυτή χρειαστεί.
Η Παμμακεδονική ένωση Αμερικής σε συνεργασία με άλλες Παμμακεδονικές ενώσεις από όλο τον κόσμο διοργανώνουν στο Λιτόχωρο το 10ο Παγκόσμιο συνέδριο και το 63ο συνέδριο Παμμακεδονικής ένωσης Αμερικής, η έναρξη του οποίου έγινε χθες από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή Γιώργο Τσιότρα. Να αναφέρουμε πως στο συνέδριο επρόκειτο να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, και κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σε διαφορετικές πολιτείες. Συντονιστές εφέτος είναι οι Φώτης Γερασόπουλος (πρώην πρόεδρος Παμμακεδονικής), Γιάννης Κατσαρός, Νίνα Περοπούλου και τελεί υπό την αιγίδα της υπάτου προέδρου της Ένωσης, Νίνας Γκατζούλη.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν ο Ελευθέριος Καραγιάννης, ο δρ. Καραμήτρου, ο δρ. Χρυσανθόπουλος, οι οποίοι, από ανασκαφές που έχουν γίνει και από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, αποδεικνύουν, για άλλη μία φορά, το αυτονόητο: την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Ευαγγελίδης θα μιλήσει για τις ελληνικές μειονότητες που υπάρχουν στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.
Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 150 σύνεδροι από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις όλου του κόσμου.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την ξενάγηση των συνέδρων στο Αρχαιολογικό πάρκο και στο αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Μια νέα Φιλική Εταιρία
Η Γενική Γραμματέας της Παμμακεδονικής ένωσης η Μαρία Χατζηνάκου μίλησε στο ΤΘ για το συνέδριο αλλά και για τις δικές της προτάσεις και ιδέες που έχει όσον αφορά το ενημέρωση και την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο. «Θα ήταν πολύ καλή κίνηση να δημιουργήσουμε μια νέα φιλική εταιρία για την οποία θα ενεργούν όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εταιρία θα ασχολείται με εθνικά θέματα, ώστε να υπάρχει μια κοινή πορεία», πρότεινε.
Επίσης η κ. Χατζηνάκου σημείωσε: «Αυτό που ζήτησα από την Ελληνική πολιτεία είναι να δημιουργήσει θερινά τμήματα στα πανεπιστήμια, για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από ενήλικες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν μπόρεσαν να μορφωθούν όταν ήταν σε μικρή ηλικία».

Μήνυμα Ομπάμα
Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή κατά τη χθεσινή ημέρα του συνεδρίου ήταν όταν διαβάστηκε ο χαιρετισμός που απέστειλε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η επιστολή του αμερικανού προέδρου αναφερόταν στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία αλλά και καλές σχέσεις των δύο πλευρών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για δύο χώρες γειτονικές.
Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς στο συνέδριο συμμετέχουν δύο από τους εκατοντάδες (πάνω από 270) επιστήμονες –ιστορικούς και αρχαιολόγους, κυρίως- οι οποίοι απέστειλαν στον Μπάρακ Ομπάμα επιστολή, με την οποία του ζητούσαν να μην αποκαλεί τα Σκόπια με το ψευδεπίγραφο όνομα Μακεδονία, επειδή με την ενέργειά του αυτή παραχάρασσε την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: