Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Θα τα ξαναλλάξει όλα το ΠΑΣΟΚ

Φραγμό στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκχωρήσει το 23,02% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, θέλει να βάλει το ΠΑΣΟΚ, ως τον Οκτώβριο. Τα στελέχη του εκτιμούν ότι, το μήνα εκείνο θα «κλείσει» οριστικά το θέμα της πώλησης κι έβαλαν πλώρη να ανατρέψουν τη διαδικασία.
Τα στελέχη του κινήματος στη Θεσσαλονίκη έδωσαν, χθες, συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό και ζήτησαν την άμεση δημοσιοποίηση των όρων δημοπράτησης του πακέτου μετοχών, όπως τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, Γιάννης Μαγκριώτης.
«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές να ιδιωτικοποιεί το νερό της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ θα ακυρώσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού», δεσμεύτηκε ο βουλευτής.
«Δεν είναι δυνατόν να δίνεις σε ιδιωτικά ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά σχήματα τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, που συνεχώς συρρικνώνεται, όπως είναι το νερό», συνέχισε. «Στην περίπτωση αυτή ούτε καν υπάρχει η δικαιολογία του ανταγωνισμού, γιατί αυτός δεν θα υπάρχει. Θα υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα είναι οδυνηρές. Το ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό είναι αυτονόητο πως θα ενδιαφέρεται για την απόσβεση του κεφαλαίου που θα επενδύσει και για το εύλογο κέρδος του με βάση την επένδυσή του. Το γεγονός και μόνο αυτό θα επιφέρει συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων. Καλούμε την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την αποχώρησή της από την κυβερνητική εξουσία, να μην προκαλέσει μη αντιστρεπτές βλάβες στη Θεσσαλονίκη και στους Θεσσαλονικείς».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι, όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα ακυρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα «βρίσκεται ακόμη σε στάδιο που η διακοπή δεν θα αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Δεν είναι ατομική τους περιουσία το νερό της πόλης. Δεν μπορούν να το πουλάνε «ως γουρούνι στο σακί»» κατέληξε για το θέμα αυτό.
Για την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» είπε ότι πρέπει να κατασκευαστεί δημοσία δαπάνη και όχι μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Αφού χάθηκαν τα 35 εκ. € από το Γ ΚΠΣ, αφού σπαταλούν εδώ και δύο χρόνια 1 εκ. € για τα έξοδα ενός Δ.Σ που οι ίδιοι διόρισαν και τίποτα δεν κάνει, αφού ακόμα δεν έχουν χωροθετήσει την περιοχή της Ζ.Κ. και ούτε έχουν προσδιορίσει τα επενδυτικά κίνητρα, αφού δεν έχουν δεσμεύσει ούτε ένα ευρώ στο Δ ΚΠΣ για την Ζ.Κ. όπως έλεγαν ότι θα κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, δειλά – δειλά αρχίζουν και ανακοινώνουν πως η Ζώνη Καινοτομίας δεν θα είναι δημόσια υποδομή, αλλά θα δοθεί και αυτή σε ιδιώτες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο έργο του μετρό, επεσήμανε ότι πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη οι αρμοδιότητες διαχείρισης και διοίκησής του, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στο τμήμα των αρχαιολογικών ανασκαφών/ευρημάτων, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες για την εναπόθεση των μπάζων εκσκαφής και ότι το έργο δεν έχει διασφαλισμένους πόρους ούτε για τον βασικό κορμό.
«Η πόλη επιβαρύνεται κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά, ένα στα τρία μαγαζιά στον άξονα της Εγνατίας έχει κλείσει και πολλές θέσεις απασχόλησης έχουν χαθεί. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε τα δύο χρόνια καθυστέρησης, που ήδη υπάρχουν θα γίνουν πολύ περισσότερα. Τουλάχιστον η κυβέρνηση ας δώσει λύση στο θέμα της εποπτείας της κατασκευής του έργου, γιατί η σημερινή διεύθυνση από την Αθήνα δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, αλλά και υποτιμά το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της πόλης, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην κατασκευή του πιο μεγάλου έργου της χώρας, την κατασκευή της Εγνατίας Οδού», υποστήριξε.
Για την υποθαλάσσια σημείωσε ότι ουδείς γνωρίζει τί θα γίνει με το έργο και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι υποχρεωμένοι να πουν στους Θεσσαλονικείς τι γίνεται. «Η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη Υποθαλάσσια, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν πρώτη στη λίστα των διακηρύξεων της», ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, «το ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ φέτος, με τον Πρόεδρό του θα παρουσιάσει τις βασικές επιλογές της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του για να βγει η χώρα από την κρίση. Οι προτάσεις αυτές θα είναι εξειδίκευση των στρατηγικών στόχων που διατύπωσε στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ ο Πρόεδρός μας και οι οποίες αποτέλεσαν την αρχή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής. Ανάλογες προτάσεις θα διατυπώσουμε για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή», προανήγγειλε.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, μίλησε για διολίσθηση της κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές πρακτικές (πχ, με τη λογοκρισία της ταινίας του Κ. Γαβρά για την Ακρόπολη) αλλά και για ανεπάρκειες του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Γρίπης. Ισχυρίστηκε ότι γίνεται όργιο διορισμών διευθυντών σε νοσοκομεία, προσπάθεια υπονόμευσης των ΜΕΘ και μη λειτουργίας κρίσιμων κλινικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: