Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Εκατόμβη νεκρών στην Κίνα

Οι ταραχές στη βόρεια επαρχία της Κίνας Τζιν Γιάνγκ, άφησαν πίσω τους 140 νεκρούς και 800 τραυματίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας! Εκατοντάδες είναι αυτοί που συνελήφθησαν από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, αν οι αριθμοί αληθεύουν -κι αυτό φαίνεται πιθανό, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν, ακόμη περισσότερο, τον αριθμό των θυμάτων- αυτή είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση, μετά τα γεγονότα της Τιεν Αν Μεν, 20 χρόνια πριν.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες Ουιγούρων μουσουλμάνων (οι οποίοι, σύμφωνα με το BBC είναι τουρκικής καταγωγής) συγκρούστηκαν με ομάδες κινέζων Χαν, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των πρώτων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδηλωτές κρατούσαν μαχαίρια, μαντσέτες, ρόπαλα και τούβλα. Διέλυσαν αυτοκίνητα κι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.
Είναι αδιευκρίνιστο το πώς ξεκίνησαν όλα. Σύμφωνα με φήμες, δύο νεαροί Χαν βίασαν δυο ανήλικα κορίτσια Ουιγούρων. Το θέμα κυκλοφόρησε μέσω Τουίτερ και, στην αυλή εγκατελειμμένου εργοστασίου στήθηκε άγριος καβγάς ομάδων Ουιγούρων και Χαν, με εκατοντάδες θύματα. Από εκεί κι έπειτα, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη, με επεισόδια μέσα στην πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας και την αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να πυροβολεί στο ψαχνό.
Οι Ουιγούροι είναι το 40% του πληθυσμού της συγκεκριμένης επαρχίας. Είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και προέρχονται από το Τουρκμενιστάν. Το 1949 οδηγήθηκαν, από το τότε καθεστώς, στη συγκεκριμμένη περιοχή και ακολούθησε υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών Χαν, στο ίδιο μέρος. Οι Ουιγούροι έχουν αναπτύξει τα δικά τους έθιμα κι έχουν διατηρήσει τη δική τους κουλτούρα. Από το 1991 κι έπειτα ξεσπούσαν σποραδικές μικροσυγκρούσεις, για διάφορους λόγους.
Η κυβέρνηση της επαρχίας κατηγορεί, ως υποκινήτρια των ταραχών, την ηγέτιδα των Ουιγούρων, Ρεμπίγια Καντίρ, επιχειρηματία, που ζει εξόριστη στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: