Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπαίτια για την κατάσταση της οικονομίας εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου σε ευρεία σύσκεψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την προετοιμασία της εμφάνισής του στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο του Κινήματος και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η γενικότερη παρουσία του Κινήματος στη συμπρωτεύουσα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο (η οποία, όπως είπε, θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές), θα αφορά το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, με ποια σειρά και πώς όλα αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη, λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό με σαφήνεια.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ και αυτοί αφορούν:
- Ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας
- Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας
- Τη δίκαιη αναδιανομή
- Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και
- Τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι στις πρόσφατες εκλογές, οι πολίτες έδωσαν σαφές μήνυμα για αλλαγή, ψηφίζοντας αλλαγή πορείας για τη χώρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευνομίας και κοινωνικής συνοχής.
Επέρριψε αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία βουλιάζει και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και σοβαρότατης δημοσιονομικής εκτροπής.

Δύσκολο φθινόπωρο
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση στον τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ υπάρχει και σημαντική επιβράδυνση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ανέφερε επίσης ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε πλήρη εκτροχιασμό, καθώς το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 18 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο.
Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα και επιβάλλει σκληρή φορολόγηση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία έκρυψε επιμελώς προεκλογικά.
Προσέθεσε τέλος ότι τα μέτρα αυτά διευρύνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολίτη προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: