Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι για το όνομα

Διχασμένες εμφανίζονται, για άλλη μία φορά, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στα Σκόπια, αναφορικά με το αν θα πρέπει να απορρίψουν «συνολικά» την νέα πρόταση Νίμιτς ή να επιδώσουν έγγραφο ζητώντας συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι, τοποθετήθηκαν αρνητικά για την τελευταία «δέσμη ιδεών του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Όπως είπαν, «αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις», η νέα πρόταση Νίμιτς, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην υπουργός, Στ. Παπαθεμελής (φωτογραφία), μιλώντας στη Νυχτερινή Εφημερίδα της TV 100, δήλωσε ότι «ο κ. Νίμιτς έχει αποτύχει. Είναι ένας διαμεσολαβητής, ο οποίος ήρθε με την εντολή να πιέσει την πιο ενδοτική από τις δύο πλευρές και αυτό κάνει. Όμως, ως διαμεσολαβητής, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει πετύχει τίποτα. Σκόπια και Ελλάδα στάθηκαν στις άκρες μιας γέφυρας και από τότε, η μόνη που περπατά στη γέφυρα αυτή, είναι η ελληνική πλευρά».
Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Καπετανόπουλος, υπογράμμισε ότι «η ελληνική πλευρά, όταν χρειάστηκε, κράτησε τη στάση που έπρεπε να κρατήσει», τόνισε «την ομοψυχία την οποία δείχνει πάνω σ αυτό το τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα όλος ο πολιτικός κόσμος» και επεσήμανε ότι «από τη θέση του ‘δε δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία και παράγωγά του’, την οποία περιελάμβανε το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο, προσωπικά, συνέγραψα, φθάσαμε να συζητάμε για ένα όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Στη γείτονα, ο πρόεδρος, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, για να συναποφασίσουν τι θα πράξουν με την τελευταία «δέσμη ιδεών» του κ. Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: