Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Παρακλάδι της υπόθεσης Βατοπεδίου και στην Καλαμαριά;

Οι παλιές καπναποθήκες της Καλαμαριάς (έκτασης 10,5 στρεμμάτων) που διεκδικεί ο Δήμος της περιοχής, ώστε να προχωρήσει στην ανέγερση σχολείου και τη δημιουργία χώρων άθλησης και πρασίνου, παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου τον περασμένο Μάρτιο, ως ανταλλαγή με τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας. Αυτό υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, η οποία παρουσίασε και το συμβόλαιο παραχώρησης.
Η κ. Αράπογλου έκανε, για την υπόθεση, την εξής δήλωση:
«Καθώς, μετά από 18 Ερωτήσεις και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκαν στη Βουλή, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπαιδίου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός το μέγεθος της απώλειας της περιουσίας του, δέκα Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθυνθήκαμε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και – ως Έλληνες πολίτες – ζητήσαμε τα αντίγραφα των συμβολαίων.
Μελετώντας αυτά τα συμβόλαια, εμβρόντητοι διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των περιοχών που χαριστικά μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου, συμπεριλαμβάνεται έκταση 10 και πλέον στρεμμάτων (10.569,87 τ.μ.) σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην καρδιά του Δήμου Καλαμαριάς (περιοχή Καπναποθηκών Ν. Κρήνης).
Είναι σε όλους γνωστοί οι αγώνες του Δήμου Καλαμαριάς και των πολιτών της περιοχής για την εξεύρεση λύσης με πιθανές ανταλλαγές γης από πλευράς Δημοσίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν η διάνοιξη της οδού Πόντου και η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα ως χώρος πρασίνου και πολιτιστικών δράσεων και οι επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου Καλαμαριάς προς τους φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που κατέχει τη συγκεκριμένη έκταση στην περιοχή της Νέας Κρήνης.
Το συμβόλαιο μεταβίβασης έγινε εν κρυπτώ και ενώ οι αποκαλύψεις για τις σκανδαλώδεις μεταβιβάσεις ήδη είχαν ξεκινήσει με Ερωτήσεις που καταθέταμε από τον Ιούλιο του 2007 στη Βουλή.
Καταγγέλλουμε όσους Υπουργούς και τοπικούς παράγοντες υπέγραψαν ή γνώριζαν τη συγκεκριμένη μεταβίβαση ενώ κατέχουν πολύ καλά το πρόβλημα της συνεχιζόμενης απώλειας δημοτικής περιουσίας από τις κατασχέσεις, εξαιτίας της δεδομένης αδυναμίας του Δήμου να αποζημιώσει εκτάσεις για λειτουργίες υπερτοπικού χαρακτήρα που έχει υποχρέωση το Δημόσιο να πράξει.
Ο αγώνας για την ακύρωση και αυτής της πρωτοφανούς χαριστικής και σκανδαλώδους πράξης ξεκινάει τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: