Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Παπαρήγα: Σα γροθιά κατά των λαών, ο καθένας μόνος του υπέρ της αγοράς


«Όλοι είναι ενωμένοι, σαν μια γροθιά, κατά των λαών, αλλά ο καθένας για πάρτη του, όταν πρόκειται για τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς». Με τα λόγια αυτά σχολίασε για το διεθνή ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τόνισε πως είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα να «ξεπεταχθεί», για να απαντήσει στα χτυπήματα που θα δεχθεί.
Για την Ελλάδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση, είναι ενδεχόμενο να μπει σε μια πρώιμη οικονομική κρίση σε σχέση με τα Βαλκάνια και θα χάσει τη θέση που κατέχει στην περιοχή.
Η κ. Παπαρήγα δεν έκρυψε την ανησυχία της για το τι σκοπεύουν να πράξουν οι ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, επειδή χάνουν μερίδια στην παγκόσμια αγορά, θα γίνουν πιο επικίνδυνες. Εξέφρασε την ανησυχία της για αναζωπύρωση εστιών πολέμου και τη δημιουργία νέων.
Όσον αφορά τα εσωτερικά:
  • Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι «μιλάει για τον σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου».
  • Για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ότι στην ουσία «ξελασπώνουν» τις τράπεζες και τα μονοπώλια να συνεχίσουν την κερδοφορία τους.
  • Για την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση 1.000 ευρώ το μήνα στα χαμηλά εισοδήματα, τόνισε ότι «δεν είναι πρόταση αυτή, διότι με 69 λεπτά την ημέρα δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια».
  • Για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδιαφέρεται όταν θα κάνει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ο «φτωχός συγγενής» και να δείξει ότι το στρίμωξε το ΠΑΣΟΚ και άλλαξε.
  • Ειδικά για τη νομοθετική ρύθμιση-εγγύηση των καταθέσεων, είπε ότι και το ΚΚΕ θέλει να μην χαθούν οι καταθέσεις και να μειωθούν τα επιτόκια, όμως το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».
  • Τέλος, για τα σκάνδαλα, υποστήριξε ότι "είναι υπαρκτά, αλλά χρησιμοποιούνται για να διευκολυνθεί ο δικομματισμός».
Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: