Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ευρεία σύσκεψη στα Σκόπια για το όνομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων. Τη σύγκληση αποφάσισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να εξεταστεί η θέση των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας -ειδικά μετά τη νέα διαμάχη του με τον πρόεδρο του γειτονικού κρατιδίου, Τσερβένκοφσκι.
Στη σύσκεψη μετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αν και αρχικά είχε αναγγελθεί ότι σε αυτήν θα παρευρεθούν μόνον οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων (VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM Ζόραν Ζάεβ, DUI Αλί Αχμέτι και DPA Μέντουχ Θάτσι), καθώς και ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι διαφώνησε με το χαρακτήρα της διευρυμένης αυτής σύσκεψης και αποχώρησε από τη συνάντηση. «Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα προσεγγίζεται με μη σοβαρό τρόπο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του DPA Ίμερ Αλίου και ανακοίνωσε ότι το αντιπολιτευόμενο αυτό αλβανικό κόμμα δεν πρόκειται και στο μέλλον να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει νέες συναντήσεις με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη. Μόλις χθες Κυριακή 5 Οκτωβρίου, είχαμε και νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και του αντιπολιτευόμενου SDSM, σχετικά με τη θέση περί «διπλής ονομασίας» που επανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και επαναδιατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 22.38
Άνευ αποτελέσματος αποδείχτηκε η ευρεία σύσκεψη στα Σκόπια. Συγκεκριμένα:
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επέμενε στη θέση της «διπλής ονομασίας». Αντίθετα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM), υπογράμμισαν ότι η θέση αυτή σημαίνει «οπισθοδρόμηση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χαρακτήρισαν ως «αντιπαραγωγική» τη στάση αυτή του πρωθυπουργού της χώρας. Μάλιστα οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία στην οποία θα καταλήξουν τα σλαβομακεδονικά κόμματα, με την προϋπόθεση αυτή να μην περιέχει παραλλαγές του όρου «Σλαβομακεδονία».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: