1η Ενημέρωση 17.55
Τη νέα του πρόταση, για την ονομασία των Σκοπίων,παρουσίασε, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2008, στους Έλληνες και Σκοπιανούς διαπραγματευτές, ο Αμερικανός μεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Η πρόταση κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που γίνονται, για το σκοπό αυτό, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Νίμιτς δεν αποκάλυψε την πρόταση αυτή στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι οι διαμεσολαβητές έχουν την πρόταση στα χέρια τους και, πλέον, απομένει να τη συζητήσουν με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.
Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε και για το αν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις από εδώ και στο εξής, είτε με τους διαμεσολαβητές, είτε με τους επικεφαλής των διπλωματιών Ελλάδας και Σκοπίων. «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, πάντως, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις.
O κ. Νίμιτς έκανε λόγο για "νέα δέσμη ιδεών για μία λύση" οι οποίες "αποτελούν βάση για την επίλυση του προβλήματος και τα δύο μέρη πρέπει να τις σκεφτούν σοβαρά". Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως οι δύο πλευρές θα έχουν το χρόνο για μελετήσουν τις πτυχές της πρότασής του. Όπως ανέφερε, στοχεύουν στο να εξευρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση και σημείωσε πως «θα ήταν πολύ καλό το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα». Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως «μπορούμε να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή λύση».
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που οι προτάσεις του απορριφθούν, απάντησε πως το μέλλον εξαρτάται από τα δύο μέρη. «Η καλύτερη λύση είναι να διευθετηθεί το ζήτημα τώρα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον» πρόσθεσε.
Ανανέωση 18.44
Την ευχή της για μία ταχεία επίλυση του θέματος της ονομασίας για την ΠΓΔΜ, εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.
«Συμφωνήσαμε στο ότι μία ταχεία λύση στη διαμάχη για την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και "Μακεδονίας" είναι αναγκαία», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για μία συνεκτική εξέλιξη στην περιοχή».
Με τη δήλωσή της αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόταν κυρίως στην πορεία σύγκλισης των βαλκανικών χωρών προς τις ευρωατλαντικές δομές, όπου, ως γνωστόν η Αλβανία, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ λόγω του ελληνικού βέτο, έχει λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου