Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Οι 7 αλήθειες και τα 7 βήματα του Αντώνη Σαμαρά


«Υπάρχει ελπίδα, αλλά με άλλη πολιτική: με άμεση ανάκαμψη, όχι με συρρίκνωση, με μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη, όχι με καθίζηση». Αυτό επανέλαβε, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου 2010, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ενός προϋπολογισμού που, όπως αναμένεται, το κόμμα του θα τον καταψηφίσει.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, "σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, δε λαμβάνονται ποτέ τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, αφού αυτά επιτείνουν την ύφεση και διογκώνουν το έλλειμμα". Και πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του πιέζουν για αναπροσαρμογή με συρρίκνωση.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για επτά αλήθειες:
1. Πληρώνουμε αμαρτίες πολλών δεκαετιών και ψευδαισθήσεις που κυριάρχησαν όχι μόνο στην Ελλάδα.
2. Η κρίση που ξέσπασε ειδικά στην Ελλάδα, αφορά την ελλειμματικότητα και την υπερχρέωση του Δημοσίου. «Ενός Δημοσίου που το έχτισε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, που εμπόδιζε κάθε αλλαγή του όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση και που δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε εκείνη».
3. Το να αντιστρέψεις απότομα ένα λάθος, μπορεί να είναι κι αυτό λάθος και μάλιστα χειρότερο από το αρχικό. Ειδικά για την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι με το πολυνομοσχέδιο που περνά, αύριο, από τη Βουλή:
• Απαγορεύουν τις επενδύσεις, γιατί αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές.
• Απαγορεύουν να φθηνύνουν τα προϊόντα, γιατί αυξάνουν συνέχεια το ΦΠΑ.
• Διατηρούν υψηλό το κόστος εργασίας, όχι από την πλευρά των μισθών, αλλά των ασφαλιστικών εισφορών.
• Και μειώνουν συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα, πράγμα που επιστρέφει στις επιχειρήσεις με μειωμένη ζήτηση και μειωμένους τζίρους», εξήγησε.
4. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πολιτική που οδηγεί σε φαύλο κύκλο συνεχούς συρρίκνωσης, επίμονων ελλειμμάτων, ακόμα σκληρότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων».
5. Το Μνημόνιο «δεν είναι απλώς μια ‘δανειακή σύμβαση’, είναι δέσμευση σε μια αδιέξοδη πολιτική».
6. «Η Ν.Δ. δε διαφώνησε ποτέ με την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Διαφώνησε - και διαφωνεί - στο πώς θα την επιτύχουμε».
7. Η Ελλάδα μπορεί ακόμη και τώρα να αρχίσει να βγαίνει από την κρίση με ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει τα εξής:
• α. χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
• β. πιο απλό, πιο σταθερό και πιο αντικειμενικό φορολογικό σύστημα, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
• γ. αποκλιμάκωση και την ασφαλιστικών εισφορών.
• δ. ‘αντισταθμιστικά’ μέτρα τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελαχίστου κόστους.
• ε. χτύπημα της γραφειοκρατίας με μια σειρά από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις (κορυφαία, ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο).
• στ. στοχευμένο χτύπημα στις σπατάλες – τις αληθινές σπατάλες – του Δημοσίου. Όχι άλλα ‘οριζόντια’ μέτρα.
• ζ. άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Δύομιση ώρες αργότερα ο κ. Σαμαράς μίλησε σε δείπνο που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: