Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Για ποιο λόγο πήγε ο πρωθυπουργός στη Ροδόπη;

Η ανάγκη για λίγη ξεκούραση, δίπλα σε δικούς του ανθρώπους, αλλά και η επιθυμία του να στηρίξει τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, οδήγησε τον πρωθυπουργό να περάσει το διήμερο της Παναγίας στη Βόρειο Ελλάδα. Γι αυτόν το λόγο, εξάλλου, όπου και να εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, από το προαύλιο της εκκλησίας ως τα έργα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, είχε δίπλα του τον υπουργό Μεταφορών -αλλά και τον γ.γ. της περιφέρειας, Δ. Σταμάτη, έναν από τους ανθρώπους που τον είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή και τον είχε ωθήσει να διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής μετέθεσε το διήμερο, αφού έφθασε, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη και, αμέσως, μετέβη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Εκεί, στο εξοχικό ενός φίλου του από τα παλιά, εμπόρου από τη Θεσσαλονίκη, γόνου γνωστής οικογένειας, κατάφερε να χαρεί, έστω και για δύο μέρες, τη θάλασσα. Στο πλευρό του, φυσικά, η σύζυγός του Νατάσσα και τα δίδυμα.
Για την ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό. Αντίθετα, ανακοινώθηκε, με κάθε λεπτομέρεια, το πρόγραμμα του Κ. Καραμανή, για τον Δεκαπενταύγουστο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναχώρησε, από τη Χαλκιδική, το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Στις 9:45 παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου. Ο ναός είναι η Ιστορική Μητρόπολη της Κομοτηνής και, κάθε χρόνο, ανήμερα της Παναγιάς, ο κόσμος συρρέει για να ανάψει ένα κερί στη Χάρη Της.

Η δήλωση Καραμανλή
Αμέσως μετά τον εκκλησιασμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη και για όλους τους Ελληνες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Είναι μια μέρα η οποία εμπνέει πίστη, εμπνέει εθνική αυτοπεποίθηση, υποδεικνύει προσήλωση σε αρχές, σε αξίες, σε ιδανικά, υποδεικνύει προσήλωση στην υπεράσπιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και του κύρους της πολιτικής μας ζωής. Είναι μια μέρα που εκπέμπει μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ελπίδας. Μηνύματα με άλλα λόγια εξαιρετικά επίκαιρα, ειδικά στη σημερινή, δύσκολη διεθνή συγκυρία. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες, καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι ανάγκη, απαιτούν αυτές οι προκλήσεις, να έχουμε και υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Είναι ανάγκη, απαιτείται, να υπάρχει συστράτευση, εθνική ομοψυχία στο δρόμο του έργου της προόδου, στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ακόμα, απαιτούν οι προκλήσεις αυτές, να έχουμε αφοσίωση στα διδάγματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Σε αυτό το δρόμο, το δρόμο το δύσκολο, τον ανηφορικό, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της ευθύνης, πορευόμαστε σταθερά. Χρόνια πολλά σε όλους".
Μετά τον εκκλησιασμό, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε (στις 11:00) τα έργα του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας – Βουλγαρίας. Ο δρόμος πρόκειται να αποτελέσει άλλη μία είσοδο-έξοδο της χώρας, προς τη γειτονική χώρα, μετά από αυτήν της Δράμας και την –υπάρχουσα- του Προμαχώνα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος, ο οποίος για χρόνια έμενε στα λόγια και τώρα γίνεται πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των υπευθύνων, ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 23 χλμ, έχει 5 σήραγγες,είναι δύσκολος στην κατασκευή και αναμένεται να είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.
Το μεσημέρι επισκέφθηκε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Ξυλαγανή. Στην περιοχή έχουν κτιστεί πρότυπες εργατικές κατοικίες. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα είναι έτοιμος σύντομα,θα φιλοξενήσει 36 οικογένειες και κατασκευάζεται με τις αυστηρότερες οικιστικές,ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Τόνισε επίσης ότι ο οικισμός αυτός είναι προάγγελος για την κατασκευή άλλων τεσσάρων ανάλογων οικισμών στην περιοχή.

Στο αρχαίο θέατρο
Νωρίς το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής πρόκειται να ξεναγηθεί στα έργα ανασκαφής και ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας. Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό 23 αιώνες μετά την τελευταία του παράσταση. Πρώτη «οικοδέσποινα» στη νέα θεατρική εποχή του θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, η οποία θα παρουσιάσει, στις 29 Αυγούστου, μονολόγους του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.
Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στη θέση «Καμπάνα», στο νομό Ροδόπης. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οικοδομικό υλικό από το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου του σύγχρονου χωριού. Η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου άρχισε το 1981 και διακόπηκε το 1994. Από το 2000 συνεχίζεται με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα. Ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον του οποίου για τον πολιτισμό είναι γνωστό (εξάλλου ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού το 2004, στη «νέα διακυβέρνηση»), θα ενημερωθεί για τα έργα από την αρχαιολόγο κ. Καραδήμα.
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε, για την ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, καίριας σημασίας, γιατί προσφέρει μία ακόμη "αδιάψευστη μαρτυρία για τη συνεχή, τη διαχρονική, τεράστια προσφορά της Θράκης στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό".
Καθ' οδόν από την Κομοτηνή προς τα έργα που επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής έγινε δεκτός από τους κατοίκους στα χωρια Ξυλαγανή και Προσκυνητές.
Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή, η οποία αναμένεται να είναι γεμάτη.

Ο λόγος του ταξιδιού
Κι ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έγινε γνωστό με κάθε λεπτομέρεια, αυτό που κρατήθηκε μυστικό ήταν η αιτία για την οποία ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να περάσει τον Δεκαπενταύγουστο στη Θράκη. Σκοπός του ταξιδιού είναι να στηριχθεί παντί τρόπω, ο υπουργός Μεταφορών, Ευρ. Στυλιανίδης.
Ο Εβρίτης υπουργός είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κι εξέφρασε την επιθυμία να σταματήσει να πολιτεύεται στον Έβρο. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σκόπευε να ζητήσει να πολιτευθεί στην Α Θεσσαλονίκης, κάτι που… χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου στους συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκλέγονται στο άλλοτε κάστρο της «γαλάζιας» παράταξης. Καθώς, όμως, οι πρόσφατες Ευρωεκλογές έδειξαν ότι… τα κάστρα υπάρχουν για να «πέφτουν», ο σκεπτικισμός των βουλευτών της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλος κι αρκετός για να κάνει το Μαξίμου να σκεφθεί την άνοδο του πρωθυπουργού στη Ροδόπη. Η ευκαιρία δόθηκε με το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.
Στην επίσκεψή του, ο κ. Καραμανλής συνοδευόταν από το γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη.
Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει, σήμερα το βράδυ, για την Αθήνα.

1 σχόλιο:

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ είπε...

και φυσικα Δημητρη για να μαζεψει το κλιμα στη μουσουλμανικη μειονοτητα που στις ευρωεκλογές έκανε την απολυτη μεαταστροφη απο το 04 και ψηφισε πρασινα