Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για το έγκλημα πολέμου

Σάλος από την ταυτοποίηση (με τη μέθοδο του DNA) των λειψάνων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα της Κύπρου, με γενετικό υλικό αγνοούμενων. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται, πλέον, μπροστά σε ένα αποδεδειγμένο έγκλημα πολέμου κι η Τουρκία κατηγορούμενη.
«Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», δήλωσε χθες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας .
«Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια». πρόσθεσε.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως «όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της», κατέληξε.

Το ΠΑΣΟΚ
Για «ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει» έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην ταυτοποίηση λειψάνων Κυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι πρόκειται για μια όψη της Τουρκίας την οποία η ίδια όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της, με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα.

Αντιδράσεις στο νησί
Να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων κάλεσε την Τουρκία ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας τον εντοπισμό σε ξεροπήγαδο της κατεχόμενης Κύπρου των οστών 24 Ελληνοκυπρίων αγνοούμενων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι «αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή».
Ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.
Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση των πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατόν να γίνουν».
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας.
Με γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα), Φώτης Φωτίου, εκφράζει «αποτροπιασμό για τα στυγερά εγκλήματα της Τουρκίας, κατά και μετά την εισβολή του 1974». Το ΔΗΚΟ δηλώνει συμπαράσταση στους συγγενείς των δολοφονηθέντων μελών οικογένειας στη Λάπηθο και στους συγγενείς των πέντε αιχμαλώτων πολέμου, που δολοφονήθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τα κατοχικά στρατεύματα. «Οι δύο αυτές περιπτώσεις, μαζί με πολλές άλλες, στοιχειοθετούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, την ενοχή της Τουρκίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, που δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα», αναφέρει ο κ. Φωτίου.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου, τα οποία θεωρούνται από τις «Αρχές της Νυρεμβέργης» εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, δεν είναι δυνατό να παραμένουν ατιμώρητα. Ο ίδιος ανέφερε ότι «μετά την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια της εισβολής, επιβάλλεται η Κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει ενεργοποίηση της 3ης Σύμβασης της Γενεύης περί Μεταχείρισης Αιχμαλώτων Πολέμου και της 4ης Σύμβασης της Γενεύης περί Προστασίας των Αμάχων Πολιτών εν καιρώ πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: