Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Υποψήφιος για νομάρχης ο Γιάννης Μαγκριώτης;

Ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης, θα ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αν μελετήσει κανείς καλά, τόσο τη διαμάχη που ξέσπασε, με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη, αλλά και τις κινήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Η κόντρα Ψωμιάδη-Μαγκριώτη έχει προηγούμενο. Στις αρχές Ιουνίου, ο Γιάννης Μαγκριώτης είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στο νομάρχη, για τις θέσεις που είχε πάρει, προεκλογικά, αναφορικά με την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή –πλέον- των Οικολόγων Πράσινων, Μιχ. Τρεμόπουλου.
«Διαφωνώ με τις απόψεις Τρεμόπουλου, αλλά δεν μπορείς να τον αποκαλείς ‘πολιτικό σκουπίδι’, όπως έκανε ο νομάρχης», είχε πει ο κ. Μαγκριώτης.
Η απάντηση του νομάρχη ήταν άμεση: «Δε μίλησα προσωπικά, μίλησα πολιτικά για τις απόψεις που εκφράζει ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Όμως φαίνεται ότι τόσα χρόνια που δεχόμαστε αήθεις επιθέσεις, συκοφαντίες και λοιδορίες από τον κ. Τρεμόπουλο δεν θίχτηκε ο πολιτικός πολιτισμός του κ. Μαγκριώτη», είπε ο κ. Ψωμιάδης. Και άρχισε την επίθεση κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:
«Ήταν μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους του κ. Μαγκριώτη να πληροφορηθούν ότι συμφωνεί με τις ανθελληνικές απόψεις του κ. Τρεμόπουλου για ύπαρξη ‘μακεδονικής’ μειονότητας, με τις θέσεις του κατά των Ποντίων, με την άποψη ότι πρέπει η Θεσσαλονίκη να τιμά τον Κεμάλ Ατατούρκ. Θα ευχόμουν ο κ. Μαγκριώτης να παραδειγματιστεί από άλλους συναδέλφους του στη παράταξη του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κρατούν αποστάσεις από φαινόμενα τύπου Τρεμόπουλου, που καλύπτει τον ανθελληνισμό του πίσω από την δήθεν οικολογική ευαισθησία», είχε δηλώσει ο νομάρχης.
Και κατέληγε, στις δηλώσεις του, με μία πρόκληση: «Επειδή, λοιπόν, κ. Μαγκριώτη θεωρώ ότι δεν είστε πολιτικός του γλυκού νερού, αλλά αγωνιστής της παράταξής σας, τολμήστε να κατεβείτε υποψήφιος στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές», έλεγε.
Στην απάντησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να πει το παραμικρό για το θέμα της πρόκλησης Ψωμιάδη. Εξάλλου, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μακριά. Η κόντρα, όμως, έχει συνέχεια:

Η περίπτωση ΕΥΑΘ
Το δεύτερο επεισόδιο γράφτηκε χθες. Ο νομάρχης Παν. Ψωμιάδης αντέδρασε στις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ΕΥΑΘ.
Τι είχε πει ο κ. Μαγκριώτης; Είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητο, αυτό που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση με το νερό της Θεσσαλονίκης», τη διάθεση, δηλαδή, μέρους των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε., σε στρατηγικό επενδυτή. Το χαρακτήρισε την «πιο ακραία εκδήλωση της νεοφιλελεύθερης ιδελογίας της».
Ως εδώ, ουδέν το μεμπτόν. Όμως, οι δηλώσεις Μαγκριώτη για την ΕΥΑΘ, είχαν συνέχεια. Αφού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως το κόμμα του «μόλις γίνει κυβέρνηση θα σταματήσει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ» και «θα επενδύσει στην ανανέωση και ανάπτυξη του δικτύου της και στην ένταξη νέων περιοχών», απηύθυνε το εξής ερώτημα στους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:
«Γιατί δεν μιλούν οι παράγοντες της Ν.Δ. είτε είναι στην Αυτοδιοίκηση, είτε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού; Συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης την οποία προσυπογράφει ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαφάτης; Υπήρχε σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Παπαγεωργόπουλου, του κ. Ψωμιάδη και των άλλων υποψήφιων της Ν.Δ η ιδιωτικοποίηση του νερού; Είχαν ακούσει ποτέ οι Θεσσαλονικείς από τους Βουλευτές της Ν.Δ. να δηλώνουν πως αν γίνουν κυβέρνηση, θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό τους»;
Αυτή η «εμπλοκή» του ονόματος του νομάρχη στις δηλώσεις Μαγκριώτη (κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΑΟΚ για τα θέματα της Θεσσαλονίκης), ήταν που έκανε τον Παν. Ψωμιάδη να προχωρήσει, χθες, σε νέα ανακοίνωση κατά του κ. Μαρκριώτη:
«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μαγκριώτης ασχολείται με τα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όμως στο θέμα της ΕΥΑΘ φαίνεται ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος. Η Νομαρχία μας δεν παρακολουθεί βουβή –όπως ισχυρίζεται σε δηλώσεις του- τις εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ψωμιάδης θυμίζει πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που… άνοιξε το χορό της ιδιωτικοποίησης στην ΕΥΑΘ και ότι η νομαρχία, στις 30 Απριλίου, έφερε το θέμα στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου «προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και, κυρίως, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για το θέμα. Αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ζητώντας τη συμμετοχή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στο μελλοντικό μετοχικό σχήμα που θα προκύψει από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης εξασφαλίζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, ώστε να δώσουμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους και στην πόλη να αποφασίζει για το νερό της. Μάλιστα, στο ψήφισμα δηλώνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, μιας ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ».
Ο Παν. Ψωμιάδης, με την ανακοίνωσή του, καλεί τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «να έρθει στο γραφείο μου να ενημερωθεί για τις ενέργειές μας στο θέμα της ΕΥΑΘ, για τα προβλήματα του νομού και για το τεράστιο έργο της Νομαρχίας μας».

Απάντηση στην πρό(σ)κληση
Δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω, ο Γιάννης Μαγκριώτης. Μέσα σε δυο ώρες, μοίραζε τη δική του, γραπτή απάντηση, στην πρό(σ)κληση Ψωμιάδη:
«Ασχολούμαι με τα προβλήματα της πόλης και των ανθρώπων της και με ενοχλεί η αδράνεια και η αδιαφορία των επικεφαλείς των φορέων της πόλης. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δεν το έφερε ο κ. Νομάρχης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το έφερε η παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, όπως και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μαζί με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ», επεσήμανε στην απάντησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Του θύμιζε, ακόμη, ότι «το ψήφισμα του Απριλίου, στο οποίο αναφέρεται ο Νομάρχης, δεν ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γιατί ήταν γενικόλογο, για τα «μάτια του κόσμου» όπως λέει ο λαός».
Όσον αφορά την μομφή Ψωμιάδη ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που άνοιξε το χορό της ιδιωτικοποίησης στην ΕΥΑΘ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του κινήματος σε θέματα Δημοσίων Έργων, απάντησε:
«Το ΠΑΣΟΚ, με τις θεσμικές αλλαγές και τις επενδύσεις, κατέστησε την ΕΥΑΘ, όπως και τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, που είναι στρατηγικής σημασίας ή προσφέρουν δημόσια αγαθά, κερδοφόρες και παραγωγικές. Τώρα η Ν.Δ τις πουλά. Γι’ αυτό ας αφήσει ο κ. Ψωμιάδης τις σκόπιμες συγχύσεις. Εάν πιστεύει ότι το νερό της πόλης δεν πρέπει να πουληθεί, ας έρθει στο μέτωπο των δυνάμεων που δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης».
Με τη σειρά του, ο κ. Μαγκριώτης κατηγορεί, εμμέσως, το νομάρχη, ότι δεν είναι καλά ενημερωμένος: «Δεν έμαθε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, με επισπεύδοντα τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, αποφάσισε μέχρι τον Οκτώβρη, με διαδικασίες express, να πουλήσουν το νερό», ρωτά;
Και κλείνει με επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Το πρόβλημά είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ που πουλά το νερό της πόλης και όχι το ΠΑΣΟΚ που υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά της Θεσσαλονίκης», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: