Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ένας κοιτάζει ανατολή κι ο άλλος δύση!

Διαφορετικές κατευθύνσεις έχουν πάρει, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, Πρόεδρος (Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) και πρωθυπουργός (Νίκολα Γκρούεφσκι) της γειτονικής χώρας. Συναντήθηκαν, το απόγευμα, στα Σκόπια κι από τις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, φαίνεται πως, για άλλη μία φορά, "τα ΄σπασαν"!
Πρώτος βγήκε από τη συνάντηση ο κ. Γκρούεφσκι. Δε θέλησε να σχολιάσει «χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Ν.Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανήγγειλε νέα πρόταση και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς.
Μετά εξήλθε ο πρόεδρος. Η δήλωση του κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τα λέει όλα:
«Δυστυχώς, αντί, στη σημερινή συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό, να συμφωνήσουμε για τις θέσεις μας και να χαράξουμε κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα μας, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση. Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση δεν άκουσε τη θέση του κ. Γκρούεφσκι για την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις εισηγήσεις , μεταξύ αυτών και την αξιοποίηση της δυνατότητας που άφησε ο κ. Νίμιτς, να υπάρξει ακόμη μία συνάντηση στην οποία η γειτονική χώρα θα παρουσίαζε με σαφήνεια τις θέσεις της, πριν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ καταθέσει την οριστική του πρόταση.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του που προκύπτουν από την διαπραγματευτική διαδικασία και αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά. Απηύθυνε έκκληση "να επιδείξει ο κ. Γκρούεφσκι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον κ. Τσερβένκοφσκι, μετέδωσαν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση βάθυνε ακόμη περισσότερο το υπάρχον χάσμα μεταξύ των θέσεων των κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι επί του ζητήματος της ονομασίας και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μη εποικοδομητικό και φορτισμένο κλίμα.
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συναντιόταν με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γι Μουν. Αμέσως μετά, δήλωνε ότι τόνισε «την κόκκινη γραμμή της μίας ονομασίας, σύνθετης, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: