Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Την... έπεσαν στο Μιλόσοσκι

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στη στάση της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε, χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009, με παρέμβαση της, η επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττας Γιαννάκου στη σημερινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Antonio Milososki.


Η κα. Γιαννάκου αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες ορισμένων ευρωβουλευτών να υποβαθμίσουν το πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι δηλώσεις τέτοιου τύπου δίνουν λάθος μηνύματα προς την υποψήφια για ένταξη χώρα να μην προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.

Απαντώντας στα λεγόμενα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Milososki σχετικά με την ανυπαρξία κινδύνου για την Ελλάδα από μια μικρή χώρα, όπως τα Σκόπια, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επεσήμανε δεικτικά: "Σαφέστατα και δεν απειλείται η Ελλάδα από την γείτονα χώρα γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απειληθεί", ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στα Σκόπια.

Όσον αφορά την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα. Γιαννάκου απευθυνόμενη στον κ. Milososki τόνισε τα εξής: "Πράγματι η έκθεση της Επιτροπής είναι σε γενικές γραμμές θετική για την χώρα σας. Παρόλα αυτά είναι φανερό, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έκθεσης, στη χώρα υπάρχουν πολλά αρνητικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, όπως η διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων, η διαφθορά, το trafficking γυναικών, οι δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των μειονοτήτων και η έλλειψη ανεκτικότητας".

Στο τέλος της παρέμβασης της η κα. Γιαννάκου επανέφερε το ζήτημα του σεβασμού, από πλευράς Σκοπίων, των αρχών καλής γειτονίας ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για τις εθνικιστικές της προσεγγίσεις. "Η κυβέρνηση σας στηρίζει την εθνικιστική προπαγάνδα με αποκορύφωμα τα σχολικά βιβλία, όπου γίνονται εθνικιστικά κηρύγματα και παραποιείται η πραγματικότητα. Με αυτό το τρόπο ετοιμάζεται μια νέα γενιά που είναι αμφίβολο εάν θα συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: