Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Τα Σκόπια προετοιμάζονται για βέτο, αλλά και για νέες προκλήσεις

Προετοιμάζουν το έδαφος οι φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων. Δημοσιεύουν, σήμερα, ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία, το χρονικό διάστημα ως τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκης Ένωσης (10 και 11 Δεκεμβρίου) είναι πολύ μικρό, για να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας και να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας. Έτσι, τα τηλεοπτικά δίκτυα "Σίτελ" και "Κανάλ 5", προβλέπουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δηλώνει ότι ποτέ άλλοτε η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν είχε τόσο ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας.
Σύμφωνα με το "Σίτελ" θεωρείται πολύ δύσκολο να δρομολογηθεί κάποια λύση από τη νέα πρωτοβουλία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έχει καλέσει τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας σε νέα συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.
"Αν η Ελλάδα ορθώσει και πάλι εμπόδια το Δεκέμβριο, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από δηλώσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η άλλη πλευρά θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για την εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς και να προσφύγει εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της Ελλάδας ", μετέδωσαν ακόμη οι τηλεοπτικοί σταθμοί "Σίτελ" και "Κάναλ 5".
Οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί συμπλήρωσαν ότι, σε περίπτωση αρνητικών για τη χώρα εξελίξεων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική, τον προσεχή Δεκέμβριο, λόγω ελληνικών αντιρρήσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε νέες μετονομασίες εγκαταστάσεων και υποδομών, με ονόματα από την αρχαιότητα, καθώς και σε τοποθετήσεις νέων αγαλμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: