Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια προανήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Όπως είπε, η οικονομία βρίσκεται «σε οριακό σημείο». Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές «με πρόσημο την έννοια του δικαίου», στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στην παιδεία στην πρόνοια, στο ασφαλιστικό, στην εργασία και είπε ότι, γι αυτόν το λόγο, ανοίγει διάλογος «με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε συνολικά».
Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ με θέμα «Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, με 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο τομέα». Παραδέχτηκε ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες, υποσχέθηκε άμεση παρέμβαση και δεσμεύθηκε για ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το φαινόμενο της κατάχρησης της μερικής απασχόλησης γνώρισε έξαρση στα χρόνια της ΝΔ και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι, στις μέρες της εμφανίστηκαν «ασύδοτοι εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις μορφές μερικής απασχόλησης και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα», όπως και το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων.
Ο κ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στον κ. Κώστα Καραμανλή για το θάνατο της μητέρας του, Αλίκης.
Στην τοποθέτησή της, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για το stage, λέγοντας ότι «πρόκειται για μορφές απασχόλησης που υπήρχαν προ κρίσης». Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμοποίηση των συνολικά 720.000 εργαζομένων. «Η εργασία δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα», τόνισε και ζήτησε επίσης να καταργηθεί η δουλειά για το σπουδαστή και το μαθητή και απέρριψε την άποψη ότι οι γυναίκες και οι νέοι θέλουν τη μερική απασχόληση.
«Απορρίπτουμε τη λογική του ΑΣΕΠ που πλασάρετε, τελικά ευκαιρίες θα έχουν μόνο όσοι έχουν μεταπτυχιακά, δικαίωμα για δουλειά έχουν και οι απόφοιτοι λυκείου», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι μορφές μαθητείας μπορούν να προσφέρουν πολλά, αρκεί αυτές οι μορφές να μην καταστρατηγούνται για άλλους στόχους, να χρησιμοποιούνται για πλήρη εργασία και για να υποσκάπτουν τα δικαιώματα των εργαζομένων». Υποσχέθηκε ένα σύστημα που να φέρνει «προστασία και επανεκπαίδευση των εργαζομένων με διαφάνεια και αποφασιστικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου