Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο Γκρούεφσκι θέλει να μας πιέσουν κι άλλο για το όνομα!

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ

Gruevski_1«Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ή και να αισθάνεται κάποια πίεση αυτή είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί και να μην έχει κίνητρο να προβεί σε συμβιβασμό». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι,  σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, «ΜΙΑ».

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες γενικότερα, σχετικά με την Ελλάδα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική κατάσταση, γνωρίζοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν και πολιτικές επιπτώσεις.
«Από την άλλη πλευρά, η σημερινή ελληνική ηγεσία, περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχώς, και μέχρι κάποιο βαθμό επιτυχώς, πουλάει την ιστορία ότι ενδιαφέρεται για μια γρήγορη λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας), ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Σε ερώτηση αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε:
«Για την ώρα υπάρχει πρόοδος μόνο όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και συχνές συναντήσεις. Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος μόνο στο τυπικό μέρος, κάτι που ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμάται. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για την επίλυση της ουσίας του ζητήματος».
Και, παρά το ότι είναι αυτός που υποτίθεται ότι ζητά λύση και είναι συμβιβαστικός, άφησε κατά μέρος το όνομα κι άρχισε, πάλι, να θέτει θέμα “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικού έθνους”: «Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος. Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας και ένα χρόνο μετά από συχνές συναντήσεις, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποδεχτούν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν Μακεδόνες και μιλούν γλώσσα που λέγεται μακεδονική», είπε!
Όταν ρωτήθηκε αν έχει λύση να προτείνει, δεν είπε τίποτα: «Όταν η ανθρώπινη διάσταση επικρατήσει του εθνικισμού, τότε τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Αν επικρατήσει ένα τέτοιο πνεύμα στην Ελλάδα, τότε οι πιθανότητες για συμβιβασμό θα αυξηθούν σημαντικά». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: